وزیر ارتباطات: انحصارات مانعی برای کسبوکارهای نوپاست و باعث عدم توسعه بازار میشود.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در هفتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای ضمن تقدیر از کوشش فعالان عرصه بانکداری برای ایجاد شبکه پایدار که با توجه موضوع تحریمها تمرکز این حوزه را به سمت بومیسازی کشاند، گفت: با وجود محدودیتها، دانشمندان و کارشناسان ایرانی با تکیه بر توان داخلی توانستند در عرصه نظام بانکی موفقیتهای بسیاری بهدست آورند که بعضا نمونه آن در منطقه وجود ندارد.
آذری جهرمی با اشاره به اینکه نظام بانکداری ما در سالیانه نه چندان دور وضعیت مطلوبی نداشتهاست، تصریح کرد: در گذشته، نظام بانکداری ما مبتنیبر چارچوب هایی بود که اطمینانی به آن نبوده و بسیاری از فرایندها در درون آنها غیرممکن بوده است. برخی مشکلات پیش روی نظام بانکی در گذشته باعث ایجاد موانع و رونق کسبوکار در کشور شدهبود و از اینرو توسعه شبکه بانکی در حال حاضر توانسته بسیاری از دغدغهها در این زمینه را رفع کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه در گذشته در شبکه مخابراتی کشور توزیع شارژ کارت های اپراتورهای موبایل با شبکه های فیزیکی انجام می شد، گفت: امروز با استفاده از فناوریهای نوین بیش از ۸۰ درصد تراکنشهای بانکی اپراتورها با شبکه بانکی صورت میگیرد.
وی گفت: ما وقتی فرمولی را برای حل مسئله یاد میگیریم پس از مدتی به اشباع میرسیم، اما باید بدانیم برای توسعه بسترها و شبکه باید دست به نوآوری زده و از یکنواختی به دور باشیم. در حال حاضر بالغ بر یکمیلیون دستگاه پوز غیرفعال در کشور وجود دارد. باید هموتره به دنبال ایجاد طرحهای نو باشیم.
آذری جهرمی با تاکید بر اینکه اگر کسانی که فناوری نوین بانکی فعلی را ایجاد کردهاند با پایداری آن بدون پیشرفت پا فشاری کنند کشور را با وقفه مواجه خواهند کرد، افزود: مدل اقتصادی کشورهای مختلف در زمینه اقتصاد دیجیتال باید مدنظر ما نیز قرار بگیرد تا از توسعه دور نمانیم.
وی با اشاره به اینکه حرکت به سمت تغییر و تحول برای مجموعهها به ویژه شبکه بانکی مفید است، افزود: شبکه بانکی ما باید از یک نقطه پایدار برای تحولات خود استفاده کند و در این مسیر طراحی مسیر بسیار اهمیت دارد.
وزیر ارتباطات با اشاره به وضعیت بانکداری الکترونیکی و همچنین تبادلات ارزی مبتنی بر رمز و بیتکوین گفت: متاسفانه این موضوع و عدم آیندهنگری در آن ضررهای بسیاری را متوجه مردم کرده و باعث خروج ارز از کشور شد. لازم است در حوزه ارزهای دیجیتال به مردم آگاهی بدهیم. حتی بسیاری از مسئولان نیز با این مفهوم آشنا نیستند.
وی با اشاره به حضور بازیگران جدید در کسبوکارهای نوین، افزود: این کسبوکارها مانع بزرگی در نظام پرداخت دارند. به این دلیل که انحصارات این بخش، مانعی برای کسبوکارهای نوپاست.
وی دباره جلسه چند روز قبل خود با تعدادی از فعالان استارتاپی گفت: در این جلسه، کسبوکارها گفتند سهمی که به ما از این حوزه میرسد بیش از ۱۵ درصد نیست. البته ما منتظر نظام بانکی نماندیم و شیوهنامهای برای پرداخت از طریق اپراتورها تدوین و ابلاغ کردیم تا همراستا با نظام بانکی کار پیش رود، ولی هیچ چیزی اندازه نظام بانکی در این مهم اثرگذار نیست.
وی با بیان اینکه درآمدزایی از این محل باعث افزایش تراکنشهای بانکی میشود تصریح کرد: تبدیل هزینههای دیجتال هنر نیست بلکه افزایش بهرهوری هنر است. انحصار در این بخش باعث عدم بزرگ شدن بازار میشود که ضرر بزرگی را بر پیکره و رشد اقتصادی کشور وارد میکند. همه باید یاد بگیریم وقتی یک فناوری را ایجاد کردیم که زمانش رو به اتمام است در حوزههای جدید سرمایهگذاری کنیم.
آذری جهرمی با تاکید بر اینکه شبکه بانکی نقش بسزایی در تامین مالی کسبوکارهای نوپا دارد، گفت: آنطور که من شنیدهام بهتازگی دستورالعملی برای جلوگیری از حضور بانکها در سرمایهگذاریهای خطرپذیر ابلاغ شده ولی حاصل آن این است که بانکها در این سرمایهگذاریها حضور نداشتهباشند که این مهم ما را از اهدافمان عقب میاندازد و باید به فکر چارهای برای آن بود.
وزیر ارتباطات در همین ارتباط از تصویب بخشی از طرح رفع انحصار از نظامهای پرداخت در جلسه اخیر یکی از کمیسیونهای دولت خبر داد و گفت: امروز شاهد این هستیم که دستگاه انتظامی ما که ماموریت حفظ امنیت را در فضای مجازی با پلیس فتا دارد، آمارهای بسیار بالایی از کلاهبرداریها در حوزه بانکی ارائه میدهد.
وی گفت: طبق آماری که پلیس فتا داده بیش از ۶۰ درصد ورودیهای فتا مربوط به برداشتهای غیرمجاز بانکی است، همچنین پلیس فتا اعلام کرد که با توجه به هزینه بالا، پروندههای این بخش را برای رسیدگی به آگاهی ارجاع دادند. آمار دیگری نشان میدهد که ۴۲ میلیارد تومان کلاهبرداری و تراکنش غیرمجاز در ۶ ماهه اول سال انجام شدهاست.
آذری جهرمی با بیان اینکه با تکنولوژی، کلاهبرداریهای نوین هم از راه میرسند، گفت: با توجه به فراگیری بانکداری الکترونیک خوب است که بانکداران هم برای این مسئله وقت ویژهای بگذارند، چرا که اعتماد مردم بر نظام بانکداری الکتروینک یکی از پایههای رشد اقتصاد در این بخش است که باید برای ما حساس و مهم باشد. ضمن اینکه افزایش کلاهبرداریها به طور ناخودآگاه بخش انتظامی را در مقابل فناوریهای نوین قرار میدهد و نتیجه این اتفاق چیزی نخواهدبود جز محدود شدن و توقف رشد کسبوکارهای مبتنی بر فناوریهای نوین و ازجمله بانکداری الکترونیکی.