مدیرعامل امنپرداز درباره الزام استفاده از پادویش در دستگاههای اجرایی گفت: مهمترین عامل اعتماد به محصول، تجربه مصرف است و اگر محصولی طی سه یا چهار سال از عهده امنیت بربیاید از تکنولوژی لازم برای پاسخگویی برخوردار است.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، بحث الزامی شدن استفاده از آنتیویروس بومی در بخش دولتی با واکنشهای متفاوتی همراه بود. مهمترین دغدغهای که درباره این بخشنامه پیش آمد آن است که با این بخشنامه انحصار یکجانبهای ایجاد شدهاست، حتی نه انحصار دو یا چندجانبه، بلکه انحصار یکجانبه و این میتواند خیلی آسیبزا باشد.
مهندس سید عباس حسینی، مدیرعامل شرکت امنپرداز در میزگردی که اخیرا با حضور وی و تنی چند از کارشناسان و فعالان این حوزه به کوشش هلدینگ دیدهبان برگزار شد در واکنش به این شائبهها،گفت: باید ببینیم مولفههایی که برای ایجاد انحصار تعریف میشود در این مورد وجود دارد یا نه. ما میدانیم که فعلا محصول داخلی دومی وجود ندارد. درواقع دولت بین چند محصول داخلی یک محصول را انتخاب نکردهاست و تنها محصول داخلی موجود را انتخاب کردهاست و بازار خودش را به آن محصول اختصاص دادهاست. از بعد محصولات خارجی هم ما هیچ محصول خارجی نداریم که تعهدات و الزامات موجود در سرویس خود را برای کشور ما پیادهسازی کند. ما نمایندگیهای غیررسمی داریم که محصول را باواسطه و حتی گاهی با بیش از یک واسطه میخرند. مهمترین موضوع در این صنعت، پشتیبانی است؛ یعنی خود محصول اساسا قیمتی ندارد و حتی میتوان محصول را بهصورت رایگان در دسترس داشت. ما در بین تمام محصولات خارجی محصولی را نداریم که وقتی مرکز راهبردی افتا الزامات ارائه گواهینامه به سرویسهای خارجی را اعلام کرد، آن شرایط را احراز کردهباشند و مجوز گرفتهباشند. از طرفی این تجربه را از حملات سایبری در داخل کشور داریم که نمایندههای داخلی هم در قبال مسئولیتی که از ناحیه استفاده از محصولات خارجی باید برعهده آنها باشد قادر به پاسخگویی نیستند.
وی ادامه داد: میتوانم بگویم موفقترین تجربه پادویش در دوره اخیر تجربه واناکرای بودهاست. صدماتی که برای کاربران کسپرسکی به وجود آمد برای آنهایی که از پادویش استفاده میکردند، پیش نیامد. در مخابرات ایران بدون اینکه ربطی به این بخشنامه داشتهباشد و طی یک تصمیم کاملا فنی اکنون حدود یک سال و اندی است که از پادویش استفادهمیکنند. با مقایسه فنی به این نتیجه رسیدهاند که پادویش جایگزین خیلی بهتری است چون مسئله اصلی آنها، پشتیبانی است.
حسینی تاکید کرد: در خود حوزه نرمافزار ما هم توجیه اقتصادی داریم و هم مزیت رقابتی. اینجا دستمزدها خیلی پایین است. متوسط قیمت تمامشده محصولی که در ایران تولید میکنیم شاید یکپنجم محصول جهانی تمام شود. مشکل فروش غیرقانونی محصولات خارجی در ایران هست. آنها نه میگذارند تولید محصول ایرانی شکل بگیرد و نه کپیرایت.
وی با اشاره به ضرورت بومیگرایی در مقولات امنیتی گفت: امنیت سلسلهای از حلقههای زنجیر است که چارچوب امنیتی را میسازد و در عین حال قدرت آن برابر با ضعیفترین حلقه است. ما باید همه حلقهها را درنظر بگیریم. درواقع پادویش جزیی از کل امنیت و سیاست سازمان است. ما درباره بخشی از امنیت صحبت میکنیم نه از کل آن. تجربهای که در کشور ما وجود دارد این است که جمهوری اسلامی هدف بزرگترین تهدیدات سایبری دنیا بودهاست که اصلا نمونه دوم ندارد. در این مورد نمیتوانیم از نرمافزارهای خارجی استفاده کنیم. بهخاطر اینکه آنها اساسا در جبههای قرار میگیرند که حمله به ما انجام شدهاست. دولت یک بخشنامهای برای خودش دادهاست و این نکته بسیار مهمی است. همچنین اساسا وقتی شما پشتیبانی شرکت سازنده آنتیویروسی را ندارید گویی هیچ ندارید، زیرا آنتیویروس، محصولی است که حداکثر ۳۰ درصد محصولات و تکنولوژی آن را میبینید و حداقل ۷۰ درصد آن در داخل آزمایشگاه است. چیزی که ما اصلا در خواب هم نیروی پشتیبانش را ندیدهایم و نمیدانیم چه خبر است. آنچه که در بحث امنیت که برای من خیلی مهمتر است اینکه ما باید دانش را بومی کنیم؛ در غیر اینصورت مشکل خودروسازها ایجاد میشود. مشکل ما در بحث خودروسازی این است که دانشمان در نقطه تولید ایجاد نمیشود.
مدیرعامل شرکت امنپرداز گفت: اگر میخواهیم نقشی از ما باقی بماند و محصولی تولید کنیم که واقعا قابل رقابت باشد و بتواند پاسخگوی نیازها باشد باید ساختار راهبردی آن را بهصورت شفاف اعلام کنیم تا همه بدانند و بتوانند مشارکت کنند. ما در این مرحله هستیم که اعتقاد داریم محصولمان بعد از گذشت سهچهار سال و با یکمیلیون تجربه مصرف و پشت سر گذاشتن انواع تهدیدات، امروز از نظر فنی توان پاسخگویی را دارد، یعنی اکنون ما هیچ محدودیتی نداریم. ممکن است بگویند پادویش برخی امکانات را ندارد. بله؛ زیرا برای ما اولویت نداشتهاست و به آنها نیاز نداشتهایم. برخی امکانات را هم ما داریم که هیچ آنتیویروس خارجی ندارد، چون این امکان در ایران نیاز بوده و ما برای کشور خودمان تولید کردهایم. ما راه طولانی را رفتهایم. به نظر من مهمترین عامل اعتماد به محصول، تجربه مصرف است. اگر محصولی در طول سه یا چهار سال از عهده امنیت شما بربیاید به نظر من از تکنولوژی لازم برای پاسخگویی برخوردار است.
متن کامل این میزگرد و مطلبی بیشتر درباره ابلاغیه دولت مبنی بر لزوم استفاده پادویش در دستگاههای اجرایی را در
پایگاه خبری افتانا بخوانید.