مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، آمریکا را متهم به انجام حمله سایبری به سیستم توزیع برق این کشور کردهاست.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، خورخه رودریگز، وزیر ارتباطات و اطلاعات ونزوئلا از یک حمله سایبری سازمانیافته علیه سیستم تولید و توزیع برق خبر دادهاست که باعث از کارافتادن برق در ۹۵ درصد از این کشور شده و مادورو آن را جنگ برق آمریکا علیه دولت سوسیالیست نامیدهاست.
جدای از مباحث و جنجالهای سیاسی، دولت کاراکاس توانست ۷۰ درصد از سیستم را به حالت عادی بازگرداند، اما حمله مجدد باعث ازکارافتادن شبکه برق شد. در حمله دوم نیز مادورو آمریکا را باعث حمله سایبری خواندهاست، اما برخی مقامات از خرابکاری داخلی توسط کارمندان اداره برق سخن گفتهاند.
سناتور مارکو روبیو از فلوریدا بهعنوان طرفدار تغییر رژیم در ونزوئلا، سیاستهای غلط دولت سوسیالیستی را در برابر زیرساختهای این کشور دلیل قطعی برق اعلام کردهاست. این سناتور جمهوریخواه میگوید که کارگران شرکت برق ونزوئلا این قطعی را از قبل پیشبینی کردهبودند و به مقامات نیز هشدار دادهبودند، اما پولی که باید صرف تعمیر و نگهداری میشد، توسط مدیران فاسد به سرقت رفتهاست. وی در بیانی طنزآلود گفت که ونزوئلا اپلیکیشن «حمله الکترونیک» را بهغلط از اپاستور، دانلود و روی آن کلیک کردهاست.
اما قبل از اینکه ببینیم آیا آمریکا واقعاً دست به چنین حمله سایبری در این سطح زدهاست خوب است به بزرگترین حمله سایبری به سیستم توزیع برق جهان بپردازیم که در اوکراین رخ داد.
دیماه ۱۳۹۴ بود که گفته شد هکرها عامل قطعی برق سراسری 23 دسامبر در اوکراین هستند. ظاهراً هکرها با نصب بدافزار، سوئیچ قطع برق را از راه دور فعال کردهبودند و به گزارش موسسه آمریکایی SANS ICS این حمله کاری هماهنگشده و یک حمله سایبری حسابشده بود.
آن زمان، سرویس امنیت ملی اوکراین (اس بی یو) روسیه را عامل این حمله معرفی کرد و شرکت سایبری آمریکایی آیسایت عاملان را یک گروه هکری روسی به نام «کرم خاکی» معرفی کرد.
دیماه ۱۳۹۵ نیز حمله مشابه در اکراین رخ داد. حمله ۱۸ دسامبر برق ۲۰۰ هزار سکنه پایتخت را قطع کرد و Vsevolod Kovalchuk، مدیر کمپانی برق منطقهای گفت ۹۹ درصد مطمئن است که حمله سایبری روسها باعث این قطعی شدهاست. به گفته وی، این حمله، مشابه حمله سال قبل است که توسط هکرهای Sandworm انجام شد.
بعداً مشخص شد کرملین با حمله سایبری به اوکراین حمله کردهاست، بنابراین تا قبل از قطعی برق در ونزوئلا ، فقط روسها و هکرهای روس قادر به چنین حملهای بودهاند.
اما اینکه آمریکا به ونزوئلا حمله سایبری کرده است یا نه، فعلاً نمیتوان جواب محکمهپسندی پیدا کرد، اما ممکن است آمریکا با واسطه داخلی (کارمندان شبکه برق و فلش آلوده) دست به چنین کاری زدهباشند که حالا حالاها معلوم نخواهدشد؛ دقیقاً شبیه حمله با استاکسنت به راکتور ایران با یو اس بی آلوده که ماهها بعد معلوم شد.
مهمتر اینکه بعد از این حمله سایبری به اوکراین، آمریکا همیشه از این واهمه داشتهاست که روسها به سیستم توزیع برق ایالات متحده حمله کنند. شاید هم هکرهای اسرائیلی همان نقشی را بازی کنند که در قضیه استاکسنت با ایران داشتند. به هرحال نمیتوان به صراحت نتیجهگیری کرد و باید دید پس از این چه روی میدهد.