از زمانی که امنیت به یکی از دغدغه های مهم فعالان حوزه فناوری اطلاعات کشور و البته کاربران آن تبدیل شد همواره تولید محصولات بومی امنیتی نکته ای مهم و مورد بحث بوده است. بسیاری از تولید کنندگان و حتی واردکنندگان محصولات امنیتی معتقدند که اعتماد کامل به محصولات امنیتی غیربومی و سهل انگاری در حوزه امنیت منجر به وارد آمدن صدمات جبران ناپذیر خواهد شد.
از زمانی که امنیت به یکی از دغدغه های مهم فعالان حوزه فناوری اطلاعات کشور و البته کاربران آن تبدیل شد همواره تولید محصولات بومی امنیتی نکته ای مهم و مورد بحث بوده است. بسیاری از تولید کنندگان و حتی واردکنندگان محصولات امنیتی معتقدند که اعتماد کامل به محصولات امنیتی غیربومی و سهل انگاری در حوزه امنیت منجر به وارد آمدن صدمات جبران ناپذیر خواهد شد. دیدگاه های ایمان فکری مدیر عامل شرکت آیکو یکی از شرکت های فعال در حوزه امنیت اطلاعات را در ادامه می خوانید.
مهمترين رويداد حوزه افتا در سال ۹۲ از ديد شما چه بوده است ؟
- اقبال فزاينده بازار و به خصوص سازمان هاي دولتي براي تقويت زير ساختها در جهت افزايش ضريب امنيت اطلاعات را می توان به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای این حوزه برشمرد.
با توجه به باز شدن فضاي اقتصادي و كاهش تحريم ها پيش بيني مي كنيد كه شركت هاي خارجي تا چه ميزان تمايل به ورود به بازار كشور برای فروش محصولات و تكنولوژي هاي امنيتي داشته باشند ؟
- شركت هاي خارجي تمايل و اشتياق بسياري براي ورود به بازار ايران دارند اما با ادعاي كاهش تحريم ها چندان موافق نيستم چون مابين آنچه در عمل اتفاق افتاده با آنچه از رسانه ها منعكس گرديده است، تفاوت زيادي وجود دارد.
آيا اين مسئله تهديدي براي توليد محصولات امنيتي بومي خواهد بود ؟
- اگر اين موضوع اتفاق بيفتد که به نظر من هنوز اتفاق نيفتاده، بسته به سياست هايي كه دولت اتخاذ مي كند، دو گزينه پيش رو خواهد بود.
چنانچه اين سياست ها مبتني بر ممنوعيت خريد كالاي خارجي (حداقل توسط مشتريان دولتي كه بخش بزرگي از بازار را تشكيل مي دهند) مبتني باشد (بدون توجه به اينكه حضور شركت هاي خارجي تا چه اندازه پررنگ خواهد بود ) نه تنها تهديدي متوجه محصولات بومي نخواهد بود بلكه فرصتي ويژه براي حضور در بازار براي اين دسته محصولات ايجاد خواهد شد .
و بالعكس اگر بر اثر كاهش تحريمها، محصولات خارجي امنيتي حضوري پررنگ در بازار پيدا كنند و امكان رقابت برابر باشد بديهي است در كوتاه مدت چه به لحاظ امكانات و چه به لحاظ قيمت ، گوي و ميدان در اختيار خارجي ها خواهد بود و تنها فرصتي كه براي محصولات بومي ايجاد خواهد شد ، ضرورت ارتقا كيفي و بهبود قيمتي است كه شايد با تعامل جدي و نزديك با شركتهاي خارجي ايجاد گردد و در صورت استفاده از اين فرصت، امكان رقابت در كلاس جهاني براي اين محصولات در آينده فراهم خواهد گرديد.
در همين رابطه آيا ورود شركت هاي خارجي، امكان استفاده از فناوري هاي جديد و انتقال تكنولوژي را براي توليد محصولات بومي فراهم خواهد آورد؟
- طبيعتا در صورت وجود فضاي اقتصادي باز، امكان ايجاد joint venture ها و به اشتراك گذاردن دانش فني و تكنولوژي روز از سوي شركت هاي خارجي در مقابل توان داخلي و بومي شركت ها ميسر گرديده و اين موضوع براي طرفين امتيازات ويژهاي ايجاد خواهد نمود.
به نظر شما لازم است كه از صفر تا صد محصولات امنيتي در داخل كشور توليد شود؟
- خير، اين موضوع توسط شركت هاي صاحب نام بين المللي نيز به صورت صفر تا صد انجام نمي شود .
برای نمونه توليد كنندگان UTM غالب سخت افزارهاي مورد نياز خود را از شركت هاي ديگر تهيه ميکنند.
فكر مي كنيد چالش هاي پيش رو در توسعه امنيت اطلاعات ( در سطح كلان ) در سال آينده چه خواهد بود؟
- ميزان بودجه تعيين شده براي توسعه امنيت اطلاعات و تحريم هاي موجود
لطفا ضمن معرفي خود خلاصه اي از فعاليت هاي شركت را بيان فرماييد.
من ايمان فكري متولد سال ۱۳۵۲ در تهران، فوق ليسانس در رشته مارکتینگ با گرايش MBA هستم.
بيش از ۱۸ سال در حوزه IT فعاليت دارم و از اين مدت بالغ بر ۱۲ سال به طور تخصصي در حوزه امنيت اطلاعات فعاليت داشته ام . هم اكنون به عنوان مدير عامل شركت آينده نگاران (آيكو) مشغول به كار هستم.
شركت آيكو در تير ماه ۱۳۸۰ توسط بنده با هدف انجام فعايت هاي IT تاسيس گرديد و هم اكنون پس از گذشت ۱۲ سال از تاسيس يكي از شركت هاي معتبر در ۳ حوزهی ارائه راهكار جامع امنيت شبكه، ارائه راهكار جامع مديريت ارتباط با مشتريان Microsoft CRM و تامين نيازمندي هاي نرم افزاري مشتريان با ارائه لايسنس معتبر فعاليت مي نمايد .
اهم فعاليت هاي حوزه امنيت اطلاعات شركت آيكو عبارتند از :
Symantec ارائه راهكار جامع ضد ويروس
ارائه راهكار جامع پشتيبان گيري Symantec (Backup)
ارائه UTM هاي Cyberoam به عنوان محصول خارجي
ارائه UTM هاي ArianGate به عنوان محصول بومي
ارائه راهكار جامع Cloud Computing مبتني بر نرم افزار۲X
و مواردي ديگر كه به تفصيل در وب سايت شركت به نشاني www.Ayco.ir به آن اشاره گرديده است .
در پایان چنانچه ديدگاه ها ي خاصي در مورد فناوري هاي جديد و ارتباط آن با امنيت از جمله فناوري رايانش ابري ، تجهيزات پوشيدني و... داريد ، بيان نماييد.
- من معتقدم كه به زودي تغييراتي بنيادي در تكنولوژي و در حوزه IT اتفاق خواهد افتاد كه موج سوم مبتني بر آن خواهد بود و مهم ترين موضوع آن تكنولوژي Cloud Computing خواهد بود.
بي شك اين تكنولوژي كه در كشور ما نيز كم و بيش مطرح گرديده و شركت آيكو نيز با برگزاري سمينار ها و كارگاههاي آموزشي گوناگون، مروج آن بوده است ،تحولات عظيمي در صنعت IT ايجاد خواهد كرد.
برای نمونه همين بس كه آقاي استيو بالمر ، CEO پيشين شركت مايكروسافت در سال ۲۰۱۱ در سخنراني خود در دانشگاه واشنگتن اعلام نمود كه " هم اكنون بالغ بر ۷۰ درصد از پرسنل شركت مايكروسافت روي پروژه هاي Cloud computing كار مي كنند و اين رقم در سال ۲۰۱۲ به حدود ۹۰ درصد خواهد رسيد".
این مطلب در ویژه نامه نوروزی افتانا منتشر شده است. برای دریافت نسخه آنلاین با کیفیت خوب اینجا و برای دریافت نسخه آنلاین با کیفیت عالی اینجا را کلیک کنید.