برنامه ثريا در برنامه مورخ چهارم مرداد ماه خود با حضور دو مسئول در حوزه فناوري اطلاعات و فضاي مجازي يعني سردار غلامرضا جلالي مسئول قرارگاه دفاع سايبري و سازمان پدافند غير عامل و دكتر عليرضا شاه ميرزايي عضو شوراي عالي فضاي مجازي خبرهاي جديدي را در اختيار مردم قرار داد.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، شاه ميرزايي در اين برنامه با اشاره به اينكه يكي از وظايف مهم شوراي عالي فضاي مجازي از بين بردن موانع جهت تسريع كارها در عرصه فناوري ارتباطات ، ايجاد هماهنگي بين مراكز مختلف موثر در اين فضا و نيز ارائه خدمات به مردم است اعلام كرد كه يكي از نتايج اين كار راه اندازي سامانه IPTV يا همان تلويزيون تعاملي در شش ماه آينده است كه به علت عدم هماهنگي ها بين صدا و سيما و مخابرات بدون پيشرفت مانده بود.
دكتر شاه ميرزايي با بيان اينكه تلويزيون تعاملي در واقع سامانه اي است كه با اتصال تلويزيون به خط تلفن تمام فيلمها و برنامه هاي پخش شده آرشيو مي شود و مخاطب مي تواند هر زمان، هر كدام از برنامه هاي دلخواه خود را كه خواست تماشا كند البته IPTV خدمات و امكانات فراوان ديگري را به خصوص در حوزه هاي بانكداري الكترونيك، دولت الكترونيك و مخابرات تصويري نيز دارد. وي با بيان اينكه اين كار پنج ، شش سال است كه در دنيا آغاز شده است و در حال حاضر با وجود دو ميليون خانواده اي كه داراي اتصال پهن باند هستند و در حال افزايش نيز هستند اين امكان وجود دارد كه آنها را در مرحله اول تحت پوشش اين خدمت قرار داد .
يك كميسيون به جاي مراكز متعدد ارائه مجوز
دكتر شاهميرزايي با بيان يكي ديگر از دلايل تشكيل اين شورا يعني تعدد مراكز ارائه مجوز فعاليت در بخش فناوري ارتباطات و مشكلات فراوان ايجاد شده در اين حوزه به خصوص براي بخش خصوصي گفت يكي از اقدامات اين شورا در چند ماه گذشته تشكيل يك كميسيون واحد براي ارائه مجوز بوده است كه اميدواريم با وجود اين كميسيون يكي از موانع مهم فعاليت بخش خصوصي در كشور برطرف شود
امنيت فضاي مجازي يكي از صد وظيفه شوراي عالي مجازي است
شايعات رسانه هاي خارجي در خصوص اهداف امنيتي شوراي عالي مجازي سوال ديگري بود كه مجري برنامه از اين عضو شورا پرسيد و شاهميرزايي در پاسخ بيان داشت كه اهداف و وظايف شوراي عالي مجازي بيش از صد مورد است كه تنها يكي از آنها بحث امنيت فضاي مجازي است. در اين شورا از ميان بيست عضو نيز تنها ۳ عضو از مراكز امنيتي هستند كه آنها هم در كنار اين وظيفه تكاليف و اهداف ديگري را هم دارند و ساير اعضا بيشتر جنبه هاي فناوري و فرهنگي دارند .
CDN ،قيمت هرگيگا بايت اطلاعات را به صد تومان مي رساند
يكي ديگر از اخباري كه توسط شاهميرزايي در اين برنامه اعلام شد راه اندازي و نياز كشور به سامانه CDN است وي با اشاره به اينكه ما اگر صرفا يك سري مراكز داده ايجاد كنيم اينها منقطع است و بعد دوباره بايد بياييم اينها را به يكديگر مرتبط كنيم كه خودش يك مسئله ديگر است اما امروز در دنيا اينها همه با هم و به صورت يكپارچه و با يك اپراتور انجام مي شود كه كارش اين است كه محتوا را در هر نقطه اي تحويل مي گيرد و در هر نقطه اي كه مي خواهيم به كاربر تحويل مي دهد و معروف است به CDN.
وي با وجود اينكه در اين حوزه از قبل برنامه ريزي هايي شده و مطالعاتي نيز در مركز تحقيقات مخابرات صورت گرفته است گفت زير ساخت CDN از اساسي ترين نيازهاي كشور در حوزه IT است . وي با بيان اينكه هنوز اين توانايي در ميان شركتها وجود ندارد گفت با برنامه ريزي كه در شوراي عالي مجازي در حال انجام است ما اميدواريم كه بر مبناي معماري CDN برسيم به ترافيك هر گيگابايت اطلاعات به صد تومان.
شاه ميرزايي همچنين در اين باره اضافه كرد در اين شرايط اپراتوري كه مي خواهد محتوا بدهد ديگر نگران ديتا سنتر و مسائل اين گونه نيست و آن را در اختيار اپراتور سي دي ام گذاشته كه هر نقطه خاصي اين محتوا را تحويل مي دهد.
ايميل بومي ، موتور جستجوي ملي و نظرات شوراي عالي مجازي
شاه ميرزايي در اين برنامه با اشاره به اينكه مسائلي مثل پست الكترونيك كه مردم با آنها در ارتباط زيادي هستند اهميت زيادي دارد و بايد قبل از ايجاد محدوديت ها در اين حوزه شرايط را مهيا كنيم وي با بيان اينكه بايد از شركت هاي مطرح و فعال در اين حوزه حمايت شود گفت ايميل ملي و موتور جستجو و مسائلي از اين دست از جمله صدها وظايف شورا است كه بايد انجام شود و شوراي عالي فضاي مجازي هم كارش اين است كه اين ظرفيت سازي ها انجام شود.
يك مثال در اين حوزه همين مدارس هوشمند است . در نظر بگيريد ۱۲ ميليون دانش آموز كه ساعتهاي زيادي در مدرسه هستند كه عدالت آموزشي و ارتقاي سطح آموزشي در واقع امكان استفاده اين دانش آموزان از فضاي مجازي هست و ما نيز به دنبال آن هستيم
درد اصلي ما تهيه نيازها و امكانات سازمانها از خارج كشور است.
دكتر شاه ميرزايي با بيان اينكه درد اصلي در اين حوزه اين است كه اپراتورهاي ما در حوزه IT و مخابرات عمدتا نيازهاي خود را از خارج تهيه مي كنند و من شنيده ام برخي اپراتورها كار مشاوره اي خودشان را هم ميليونها دلار مي دهد از يك كشور خارجي استفاده مي كنند و بايد به اين مديران گفت كه اگر شما توانمندي نداريد دليل نيست كه در كشور نيز توانمندي نيست و در اين شرايط دانشجويان اين رشته نيز وقتي ببينند زمينه كار نيست مهاجرت مي كنند.
شاه ميرزايي با بيان اينكه سياست اصلي در شورا اين است كه كار توسط بخش خصوصي انجام شود و راهي هم به جز اين نيست گفت به ازاي حدود ۲۰ ميليون تومان كه در اين صنعت سرمايه گذاري كنيم يك شغل ايجاد مي شود در صورتي كه مثلا در صنعت پتروشيمي بايد يك ميليارد تومان سرمايه گذاري شود براي يك شغل و البته اين مشروط به اين است كه ما در صنعت IT از نيروي داخلي استفاده كنيم
براي ميزباني سايتهاي ايراني در خارج چه فكري شده است؟
دكتر شاه ميرزايي با بيان اينكه بحث ميزباني سايتها در واقع يك مسئله اقتصادي است گفت نمي شود با قيمتهاي گزاف داخلي به اپراتورها و خدمات اينترنتي ها بگوييم بياييد داخل . در صورتيكه بايد براي آنها كار جنبه اقتصادي داشته باشد يعني ما يا بايد ميزباني را فداي اين اپراتورها كنيم كه آنوقت محتوا در كشور توليد نمي شود يا بايد توليد كنندگان محتوا را فداي ميزبانها كنيم .
وضعيت نامناسب دولت الكترونيك رتبه چهاردم در منطقه
همچنين در اين برنامه مجري برنامه با ارائه آمارهايي از وضعيت كشور در زمينه دولت الكترونيك و رتبه پايين چهاردهم در منطقه نظر شاهميرزايي را پرسيد كه وي در پاسخ با بيان اينكه خيلي از آمارهاي بين المللي در مورد وضعيت IT در كشور ما درست نيست و وضع ما بهتر است اما در اين يك مورد خاص من فكر مي كنم آماردرست است.
در كشور متاسفانه اين گونه است كه در تك تك سازمانها كار خوبي شده اما آنجايي كه تعامل سازمانها مطرح و نياز است به شدت دچار ناهماهنگي هستيم
الان مديران گمان مي كنند اطلاعات سازمانهايشان بايد كاملا در مجموعه شان و كنار دستشان بماند و حاضر نيستند آن را در اختيار سازمانهاي ديگر بگذارند و اينجا نياز به عزم جدي وجود دارد
در حال حاضر وضعيت به گونه اي است كه مثلا براي يك استعلام ساده مردم بايد سازمانهاي مختلفي بروند و مردم تبديل به پستچي بين سازمانها شده اند و چرا بايد اين چنين باشد و قتي مي شود سازمانها ديتا بيس ها و اطلاعات شان را به هم متصل كنند
سردار جلالي: قرارگاه دفاع سايبري با مقاوم سازي كار را شروع كرده است
همچنين ميهمان ديگر اين برنامه سردار غلامرضا جلالي رييس سازمان پدافند غير عامل و مسئول قرار گاه دفاع سايبري بود . جلالي با اشاره به اين كه نزديك ۹ ماه است كه اين قرار گاه تشكيل شده است گفت علت تشكيل آن اين بوده كه تهديد هاي فضاي مجازي و سايبري از مسائل جزئي و سياسي به سمت مسائل دولتها و حكومت ها رفته است.
جلالي اضافه كرد با توجه به گسترش فضاي سايبري حوزه عمل اين تهديدات مراكز حياتي و حساس كشوري مثل مراكز هسته اي، دفاعي ، انرژي و اقتصادي هستند كه طبيعتا وقتي تهديد متوجه اين مراكز باشند امنيت يك كشور مورد تهديد قرار گرفته است و نياز به دفاع دارد و دفاع در برابر اين تهديد نيز ابتدا با مقاومت سازي و بر طرف كردن آسيب پذيريها شروع مي شود.
خيلي از تهديدات سايبري بزرگنمايي رسانه هاست
سردار جلالي در پاسخ به سوال مجري كه اقدامات قرارگاه در برابر برخي حملات مطرح شده در حوزه سايبري بر عليه كشور چه بوده است گفت بخش هاي زيادي از اين آمار ها بزرگنمايي رسانه هاست كه دقت كافي را ندارند و بدون تجزيه و تحليل موضوع را مطرح مي كنند در صورتي كه شما وقتي مي خواهيد تهاجم يك بد افزار را بررسي كنيد بايد بدانيد كه از كجا آمده با چه خسارتي و با چه مدلي و اين هنوز به صورت جامع صورت نگرفته است.
البته در كنار اين ها بعضي موضوعات مهم هم مثل بعضي بدافزارها است كه توسط دشمنان با اهداف خاص توليد و اجرا مي شود مثل كاهش رشد ما در حوزه هسته اي كه يكي از اهداف بدافزار استاكس نت بوده و توسط خود دشمن نيز اعلام شده كه خوشبختانه با اقدامات بسيار خوبي كه در اين بخش انجام شده ما كاملا توانستيم دور سرعت خودمان را در حوزه هسته اي حفظ كنيم و خسارتي نبينيم
در دفاع سايبري از بخش خصوصي استفاده مي كنيم، تشكيل كنسرسيومي از بخش خصوصي و سازمانهاي مصرف كننده هستيم.
جلالي درباره استفاده از شركتهاي دانش بنيان و جوانان فعال در حوزه فضاي مجازي توسط قرارگاه دفاع سايبري گفت: رويكردي كه ما در قرار گاه دنبال ميكنيم اين است كه حتي در امنيت و دفاع هم بايد از بخش خصوصي استفاده شود و اگر ما بياييم صنعت دفاع در بخش سايبري را اقتصادي و خصوصي سازي كنيم در واقع توسعه بيشتري پيدا مي كند. وي با بيان اينكه يكي از اهداف ما توليد نرم افزار هايي بومي است كه در حوزه هاي حساس مورد استفاده قرار مي گيرد گفت ما كنسرسيومي از توليد كننده و مصرف كننده كه دستگاهها و سازمانها هستند با نظارت قرار گاه ايجاد كرده ايم كه قرار است محصولات بومي توليد شوند كه هم در برابر تهديد پايداري داشته باشد و هم نگرانيهاي امنيتي استفاده از محصول خارجي را ازبين ببرند
در ۶ ماهه اول سال ۹۰ تمام ميزبانهاي خارجي سايتهاي دولتي داخلي مي شوند
در ادامه اين برنامه آماري درمورد وضعيت ميزباني ۲۰۰ سايت پربيننده ايراني نشان داده شد كه مشخص مي كرد تنها ۳۵ درصد از ميزباني سايتهاي پربازديد ايراني توسط هاستينگ و ميزباني ايراني است و ۶۵ درصد مربوط به كشورهاي خارجي . مجري برنامه در همين خصوص اقدامات قرار گاه دفاع سايبري و سازمان پدافند غير عامل را از سردار جلالي پرسيد كه جلالي در پاسخ گفت يكي از محلهاي آسيب پذيري وجود هاستينگ ها در خارج از كشور است كه هم يك ترافيك اضافه توليد مي كند و هم اشرافي بر اطلاعات داخلي توسط كشورهاي خارجي ايجاد مي كند و سياست قرار گاه آوردن هاستينگ از خارج به داخل با يك اولويت بندي است و قرار شده است تا ۶ ماه اول امسال تمام هاستينگهاي داخلي با اولويت سايت هاي دولتي به داخل بيايد كه ما در جلسات مداومي اين موضوع را پيگيري كرده و مي كنيم
وي با بيان اينكه ما تمركزمان بيشتر بر روي سايتهاي مهم دولتي و زير ساختي است و بخشي از ظرفيتهاي داخلي در زمينه هاستينگ داخي ايجاد شده كه كاملا پاسخگوي ميزباني اولويت اول ما يعني سايتهاي دولتي است و بخشي از آن را ما بازديد كرديم . همچنين رويكرد دوم ما اين است كه ما ايجاد مركز داده توسط بخش خصوصي را داشته باشيم كه البته مراكزي از بخش خصوصي هم در اين زمينه به ما مراجعه كرده اند كه ما در حال برنامه ريزي براي ايجاد مراكز داده خصوصي داخلي هستيم به شكلي كه هم امنيت داده را حفظ كند و هم داخلي باشد و هم توسط بخش خصوصي صورت پذيرد.