يکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ , 22 Dec 2024
جالب است ۰
به جرات می توان اوایل مرداد ماه سال ۸۹ را نقطه عطفی در حوزه افتای ایرانی قلمداد کرد.در همین دوره بود که بالاخره اخبار رسمی مبنی بر وقوع یک حمله سایبری جدی به کشور در خروجی خبرگزاری های رسمی کشور قرار گرفت و در نهایت به تمام شایعات و تائیدها و تکذیب هایی که قبل تر همه فعالان این حوزه را به خود مشغول کرده بود پایان داد
نیـویـورک تـایمـز، دی مـاه
اسرائیل استاکس نت را در مرکز اتمی دیمونا سرزمین های اشغالی و بر روی سانترفیوژهای مشابه ای که در ایران است با موفقیت آزمایش کرده بود. این خبر نیویورک تایمز که در روزهای پایانی دی ماه منتشر شد کافی بود که نقش رژیم صهیونیستی و آمریکا در طراحی استاکس نت به خوبی روشن شود.

بنابر همین گزارش بود که اعلام شد کارشناسان اتمی آمریکایی و متخصصان زیمنس در سال ۲۰۰۸طی طرحی تحقیقاتی با هدف جلوگیری از حملات احتمالی سایبری به دقت ضعف سیستم کنترل صنعتی اسکادا، ساخت زیمنس را بررسی کرده بودند.

دلـربـایـی در آن سـوی چـت
نخستین روزهای بهمن ماه ۸۹ انتشار خبر آغاز به کار پلیس فتا از همه دیگر خبرها بیشتر جلب توجه می کرد.قرار شد پلیس فتا مراقب افتا باشد. سردار احمدی مقدم در مراسم رونمایی از این پلیس اعلام کرد مردم باید بدانند که فردی که در آن سوی چت نشسته و دلبر است کسی جز یک فرد فریبکار نیست که دامی پهن کرده است.

وی همچنین اعلام کرد که پلیس فتا به معنای ایجاد محدودیت برای مردم و ایجاد مداخله در حریم خصوصی آنها نیست بلکه پیش بینی جرایم جدید در حوزه های جدید اینترنتی و پیشگیری اجتماعی است.

پلیس ما نباید بگیر و ببندی باشد بلکه موضوع آگاه سازی مدنظر است که رسانه در این رابطه مسئولیت خطیری را بر عهده داشته،همچنین رئیس پلیس فتا افزوده که ۷۵ درصد جرایم رایانه ای در تهران و مابقی به ترتیب در خراسان رضوی، کرمان،گیلان،مازندران و سایـر استان ها بـوده است. وی تصـریح کـرد که آمـایش سـرزمینـی فضای تبـادل اطـلاعات تا آخـر سـال ۹۰ انجـام می شـود.

خبر مهم دیگر بهمن ماه هک شدن صفحه مارک زاکربرگ، موسس فیس بوک بود.وی سرانجام اعتراف کرد که صفحه شخصی او توسط هکرها هک شده و البته دلیل آنرا وجود یک باگ امنیتی در فیس بوک دانست. هکرها اما در پیامی جالب در صفحه وی اعلام کرده بودند: اجازه دهید هک کردن آغاز شود.

اسفنـد،مثـل همیشـه شلـوغ
کلیک کردن بر کلید پروژه اینترنت پاک و انتشار خبر تشکیل هسته اولیه ایده اینترنت پاک با روزهای اول اسفند ۸۹ همراه شد. پروژه ای که به گفته تقی پوربسیاری از کشورهای مسلمان تمایل به استفاده از آن دارند و برای استفاده از نظریات تمامی شهروندان نیز فراخوان اعلام شده است.

میانه های اسفند همزمان شد بـا به تفـاهـم رسیـدن سـازمان نظام صنفی رایانه ای با وزارت جلسـه ای کـه البتـه مدیـر وزیر ICT در آن حضـور نـداشت و با این حال این مسئله باعث نشـد که پرویـزرحمتی، رئیـس سـازمان نظـام صنفـی رایـانه ای، خوشحـالی خـود را در قالـب تشکـرهای مفصـل خـود پنهـان کنـد.

این تفاهم نامه ۷ ماده ای که پس از ۶ سال بحث و مذاکره پرفراز و نشیب بین سازمان نظام صنفی و وزارت ICT تنظیم شده بود ، در واقع نخستین گام رسمی سازمان نظام صنفی جهت تبدیل شدن به مرجع رسمی کارشناسی کشور در حوزه فناوری اطلاعات بود.

بند ۳ این تفاهم نامه به افتا اشاره دارد و مشارکت در ایجاد CERT ملی، توسعه و استقرار ISMS و مشارکت در توسعه شبکه ملی اطلاعات از محورهای همکاری طرفین در این بند ذکر شده است.

تعرفه دار شدن خدمات امنیت اطلاعات نیز جزء اتفاقات قابل اشاره اسفند است، عضو شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور و رئیس کمیسیون افتای سازمان گفت:موفق شدیم تعرفه خدمات امنیت اطلاعات را در هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران به تصویب برسانیم و این مشابه اقداماتی است که در کمیسیون شبکه سازمان انجام شد.

حمید بابادی نیا البته اضافه کرد که این تعرفه ها فاز اولیه کار ماست و افـزود به طور قاطع یک سری مشکلات در این رابطه وجود خـواهد داشـت و ما نقـطه نظـرات را از دوستـان و کارشناسان مربوط جویـا هستیـم تا نظرات خـود را به ما ارائه دهنـد تا بتوانیـم به خـوبی این کـار را انجام دهیـم.

سـال نـو مبـارک
«به احتمال زیاد در سال جاری شاهد تهدیدهای سایبری دشمن باشیم. در سال گذشته شاهد این تهدیدات در حوزه صنعت بودیم که ضمن اینکه توانسته ایم این تهدیدات را پاسخ دهیم آمادگی هایی نیز داشته ایم.»سردار سرتیپ جلالی،رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، ۳۰ فروردین ۹۰ در نشست خبری خود خبر از فعال شدن قرارگاه پدافند غیرعامل کشور داد و گفت آمریکایی ها سال گذشته قرارگاهی به نام تهاجم و دفاع سایبری فعال کردند و یک ژنرال چهار ستاره را به عنوان فرمانده این پایگاه قرار داده اند که بخش اعظمی از تهدیدها در این حوزه انجام می شود.

برگزاری مانورهای سایبری، آموزش دادن۵۰۰ نفر از بسیجیـان در قالب کارشناسی ارشد،تاسیس رشته هـای پدافند غیـرعامل، در حـوزه پـزشکی، امنیت انرژی،آموزش دفاع سایبری و امنیت ملـی و جذب دانشجـو در مقاطع دکتـرا از برنامه هـای این سازمـان تا انتهای سال عنـوان کرد.

خـرداد پـر تحـرک
بی شک داغ تـرین اخبار مربـوط به حـوزه افـتا در خـردادماه ۹۰ منتشر شد و به جـرات می تـوان خردادماه ۹۰ را پرتلاطـم ترین مـاه از حیث انتشار اخبارمـرتبط با تحـرکات داخلی و خـارجی صـورت گـرفته در ایـن حوزه نامیـد.

در اوایل این ماه سردار نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین از تشکیل سازمان بسیج فناوری اطلاعات خبر داد و هدف از این کار را دفاع از کشور در برابر حملات سایبری اعلام کرد.

چند روز بعد اما وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از توسعه اینترنت پاک در مساجد خبر داد و با تاکید بر استفاده فعالان مسجدی از تجهیزات گفت:توسعه اینترنت پاک در مساجد باید مورد توجه قرار گیرد.

پروژه اینترنت پاک اما با اعلام خبر حضور ۸ هزار بسیجی در این پروژه،رنگ و بوی جدی تری به خود گرفت خبری که سازمان بسیج مهندسین فاوا یک برنامه ۸ مرحله ای برای آن تدارک دیده بود.

در همین ایام اما از آن سوی مرزها خبر هک شدن مجدد حساب های کاربری جی میل در آمریکا و آسیا بار دیگر شکها و تردیدها را نسبت به امنیت این سرویس پست الکترونیک برانگیخت.

در نیمه های خرداد اما خبر داغ دیگری نیز در صفحه اول مجلات و روزنامه ها و سایت های ICT خودنمایی می کرد و آن هم طرح ادغام وزارت ICT با وزارت مسکن و وزارت راه بـود. طرحی که بسیاری از فعالان حوزه ICT از آن به عنـوان آسفالت کردن صنعت ICT کشور یاد کردند.طرحـی که البتـه ظرف ۱۰-۱۵ روز بعـد توسط شورای نگهبان و برخـی از نمـایندگان به حـالت تعلیـق درآمـد.

در روزهای پایانی خردادماه بود که ارتش نیز از ورود خود به عرصه جنـگ سایبری خبر داد.امیر سرتیپ احمد رضا پوردستـان، فرمانده نیروی زمینی ارتش اعلام کرد که ارتش ایـران نسبت به این فضا بیگانه نبوده و خود را برای حضـور در فضای سایبری آماده کرده و همچنین سـازوکارهای حضور در این فضا نیز آمـاده شـده اسـت.

در همین راستا بود که رئیس کمیته تبلیغات دفاعی چندی پیش از پایان فاز مطالعاتی قرارگاه سایبری وتهیه اسناد بالا دستی و ورود به فاز اجرایی طرح ایجاد قرارگاه سایبری خبر داده بود.

و اما شاید اخبار این ایام نیز به گوش پنتاگون و وزارت دفاع رژیم صهیونیستی رسید چرا که آنها در همین ماه بود که پنتـاگون اعلام کرد که حمله سایبری را اعلان جنگ تلقی می کنـد و بر همین اساس رؤسای جمهور ایالات متحده می تواننـد در پاسخ به این حملات دست به تحریم های اقتصـادی، حملات تلافی جویانه و حتی عملیات نظامی بزننـد.

و همه اینها در حالی بود که قبل از آمریکا اسرائیل از تشکیل کارگروه ویژه برای جلوگیری از حملات سایبری خبر داده بـود، کار گروهـی که بنـا به گفته رژیم صهیونیستـی متشکل از ۸۰ کارشناس و متخصص امـور رایانه ای است و یکی از ژنرال هـای بازنشستـه ارتش آنرا کنترل می کند.

کمیسیـون افتـا
علی رغم استقبال خوب اولیه فعالان حوزه افتا را تشکیل دوره اول ، فعالیت این کمیسیون دوام چندانی نداشت و در نهایت نه آنچنان که انتظار می رفت توانست محملی برای گردهم آمدن فعـالان حوزه امنیت اطلاعات باشد.
اما شاید بروز همه اتفاقاتی که تا به حال ذکر آنان از نظر گذشت منجر به مساعد شدن زمینه برای استمرار فعالیت این کمیسیون در دوره دوم شد.

احیـای کمیسیون افتای سـازمان نظام صنفـی رایانه ای استان تهران با پیش قدم شدن اعضای کمیسیـون شبکـه انجام شد.اعضایی که در این راه پیش قـدم شـدند تا یکـی از ماموریت هـای اصلی سـازمان که همـانا کمک به توسعه و رونق کسب و کـار شرکت های آی تی است را به انجام برسـانند.

کمیسیون افتا هفت محور کلی را به عنوان اهداف کلان خود تدوین کرده است :
•تقویت کمی و کیفی بازار شامل تلاش در جهت ایجاد بازار رقابتی در حوزه امنیت فناوری اطلاعات از طریق تقویت شرکت های شناسنامه دار و با سابقه و تدوین شاخص های ارزیابی فنی و همچنین ایجاد بانک اطلاعات فعالان این حوزه
•تعامل با بخش خصوصی از طریق تدوین تعرفه خدمات مهندسی در زمینه امنیت فناوری اطلاعات و همکاری در برگزاری سمینارها و دوره های آموزشی، تعامل با آموزشگاه ها در خصوص تدوین سرفصل های مرتبط و توجه به بحث آموزش

•تعامل با بخش های دولتی شامل ارتباط دو سویه با نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر در حوزه امنیت فناوری اطلاعات مانند سازمان پدافند غیرعامل، انجمن رمز ایران و سندیکای تولید کنندگان صنعت افتا

•تعامل با سایر کمیسیون ها سازمان به ویژه کمسیون شبکه، استاندارد و تدوین مقررات

•انتشار خبرنامه کمیسیون افتا در جهت اطلاع رسانی موثر و مستمر با اعضا و مخاطبان

•ارتباط با نهاد های بین المللی در حوزه امنیت فناوری اطلاعات و ایجاد تعامل هم افزا
اما به جهت ایجا ساختاری مناسب جهت دستیابی به این اهداف کارگروه های تخصصی نیز در دومین دوره فعالیت این کمیسیون تشکیل شد.کار گروه هایی چون:
•خدمات مهندسی و تدوین تعرفه
•آموزش و پژوهش
•حفاظت فیزیکی
•امنیت اطلاعات
•استاندارد، قوانین و مقررات
•تعـامـل هـم افـزا با سازمـان هـا و شـرکت هـای دولتـی و خصوصی
•روابط عمومی
گفتنـی است این کمیسیـون با ساختـار داخلـی زیرتا پایان دوره دوم هیئت مدیره سازمان به کـار خود ادامـه داد: حمید بابادی نیـا، ریاست کمیسیون، علیرضا صالحی، قائم مقام و رئیس کارگـروه روابـط عمومی،غلامرضا فرجاد، نایب رئیس دوم، بهنـازآریـا، دبیرکمیسیون و الله مراد طالبی، مشـاور کمیسیون
کد مطلب : 577
https://aftana.ir/vdccamqp82bqm.la2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی